Du er den vigtigste i dit liv

Min mindste søn spørger mig tit, hvem jeg bedst kan lide i vores familie. Når jeg udtrykker kærlige ord og putter mig lidt ekstra ind til min mand, kæler med hunden eller giver de store drenge et langt knus, siger han ofte: ”Mor, du kan bedst lide far/hunden/de store drenge”… underforstået ”bedre end mig”. Jeg giver ham derpå altid et knus og hvisker til ham, at han er min yndlingsdreng på 6 år.
Så smiler vi begge, knuser hinanden og har det godt.  

Forleden ændrede han ordlyd. Lidt forundret og alligevel bestemt sagde han: ”Mor, du kan jo bedst lide dig selv?”

”Ja”, sagde jeg og smilede. ”Det har du helt ret i. Og det er det vigtigste i livet: At kunne lide sig selv.”

Og det mener jeg. For at kunne fungere psykisk og fysisk, for at kunne indgå i positive relationer med andre, for at kunne have en sund krop og for at kunne opnå det, du ønsker, er det vigtigste, at du kan lide den, du er.

Hvad mener jeg så med det – at kunne lide sig selv – eller lige frem – at elske sig selv?

At kunne lide sig selv handler ikke om at være bedre end andre. Det er ikke noget med at positionere sig og vise, at man er mere, kan mere, eller har mere end andre. Tværtimod. Når man kan lide sig selv, så har man en indre ro og glæde ved den, man er. Og interessant nok bliver der derved mere plads til, at andre kan få lov til at være de, de er, uden at du har behov for at konkurrere med dem.

At kunne lide sig selv betyder heller ikke, at man ser ukritisk på alle sine handlinger og bare synes, at alt hvad man gør, er ok. Vi laver alle fejl, for vi skal jo alle lære. Men når man kan lide sig selv, så siger den indre stemme: ”Hovsa, ja det kunne du godt have gjort anderledes! Det må du øve dig mere på til næste gang”. Den indre stemme er opmuntrende og tilgivende, ikke fordømmende og nedværdigende.  

At jeg kan lide mig selv indebærer, at jeg anerkender mig selv for, at jeg ikke er perfekt, at jeg er på vej, at jeg til stadighed øver mig på livet, at jeg laver fejl og at jeg gør mit bedste.

Det indebærer, at jeg har omsorg for den lille pige inde i mig, der har oplevet ubehagelige ting i livet, og som stadig kan blive bange, sur og umulig.

Det indebærer omsorg og et smil på læben overfor den indre, lille pige, der er fjollet, har lyst til at lege og laver ufornuftige ting.
Og så indebærer det, at jeg passer på min krop og er opmærksom på, hvad jeg byder den af mad, motion, fysiske og psykiske omgivelser.

At jeg kan lide den, jeg er, er en fysisk fornemmelse i kroppen af at være ok. Ikke Wonderwoman, ikke Miss perfect, men et menneske, der ligesom alle andre mennesker, er på vej.

Jeg har godt nok haft mange år, hvor jeg ikke har elsket mig selv. Hvor min indre stemme har været hård og kritisk, og hvor jeg har kæmpet med mig selv og andre. Men efter at jeg har formået at vende skuden, føles al ting lettere.
Det er ikke fordi, jeg ikke møder modstand, eller ikke bliver ked af det eller rasende mere. Men nu er det som om, jeg har en kærlig ven med min side, der støtter mig indtil jeg genfinder balancen – i stedet for den tidligere slavepisker, der piskede mig endnu hårdere, når jeg lå ned.

Det er så interessant det fænomen, at så mange af os ikke kan lide den, vi er. Jeg ser det igen og igen hos mine klienter og i min omgangskreds. Det er trist, for vi ved alle, hvordan det føles at skulle omgås andre mennesker, der ikke kan lide os, hvordan det påvirker os både på fysisk og psykisk. Og så lever så mange mennesker med den aller mest kritiske person indeni!

Jeg er ved ikke helt, hvad der lå til grund for, at min lille søn sagde, som han gjorde. Men måske har han fornemmet, at jeg er blevet gladere, har mere overskud og – nåh ja – her ligger svaret måske: er begyndt oftere at sige højt, hvad jeg godt kan lide og er taknemmelig for, heriblandt hvad jeg er og kan.

Og det virker – altså det med at være opmærksom på og sige højt, hvad jeg er glad for i mit liv og ved mig selv. Jeg har det bedre og det smitter af på mine omgivelser!

Hvis ikke du allerede gør det, så skulle du prøve det – at elske dig selv :-).

Jeg ved godt, at det kan være svært, og måske er det lettere at starte med “jeg øver mig i at kunne lide mig selv” eller “jeg er på vej til at kunne lide mig selv”, eller måske bare “jeg er ok”.

Uanset hvilken ordlyd, du vælger, er mine råd: tro på, at det kan lykkes, vær vedholdende og “fake it till you make it”!
(Sådan startede jeg også 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...